Wat Is Internet?

Marc van Oostendorp

Verschenen in de Computerkrant voor Kinderen, A.W. Bruna Informatica, oktober 1996

Met een bal kun je veel doen. Als je alleen bent kun je hem tegen een blinde muur aankaatsen, of hem een paar keer laten stuiteren tegen de vloer. Dit zijn leuke spelletjes, maar je blijft wel alleen terwijl je ze doet. Erg gezellig is dat niet. Veel leuker zijn balspelletjes die je met andere kinderen speelt: overgooien, tennis, handbal, voetbal, enzovoort. Die spelletjes zijn niet alleen veel gezelliger, je hebt ook meteen veel meer mogelijkheden. In je eentje kun je alleen kaatsen en stuiteren, maar voor groepjes en clubs zijn er honderden sporten en spelletjes te bedenken.

Met een computer kun je veel meer doen dan met een bal. Hij kaatst en stuitert niet, maar je kunt er wel spelletjes op spelen, tekeningen op maken en brieven op schrijven. Nu doe je ook die dingen in je eentje. En ook dat is weer niet zo gezellig.

Gelukkig kun je ook op je computer allerlei dingen samen doen met andere mensen. Daarvoor moet jouw computer dan wel in kontakt staan met die andere computers. Jouw computer en de ander moeten elkaar zien en met elkaar kunnen praten, anders kunnen ze niets samen doen. Voetballen is ook moeilijk als je je medespelers niet kunt horen of zien.

Computers binnen een en hetzelfde huis kun je met elkaar laten praten via een speciaal kabeltje, waardoor ze hun berichten aan elkaar doorsturen. Computers die in verschillende gebouwen staan kunnen met elkaar praten via een heel gewone telefoonlijn. Ze hebben daarvoor dan wel allebei een speciaal apparaatje nodig dat hun gedachten omzet in geluidjes die ze via de telefoon naar elkaar kunnen versturen. Zo'n apparaatje heet een modem. Wanneer jouw computer kontakt maakt met een andere computer hoor je eerst een heleboel gepiep en geruis. Dat is de taal waarin de computers met elkaar spreken.

Wanneer je een heleboel computers tegelijkertijd met elkaar verbindt, noem je dat een netwerk. Die naam is goed gekozen. Stel dat je acht computers met elkaar verbindt. Je kunt dat dan op de volgende manier tekenen:

Elke lijn is een kabeltje of een telefoonlijn. Als je door je oogharen naar het lijnenpatroon kijkt, zie je een soort vissersnet. Daarom is de term netwerk ook zo goed gekozen.

Het grootste netwerk ter wereld heet Internet. Via het Internet zijn geen acht, maar een paar miljoen computers met elkaar verbonden. In bijna alle landen op de wereld zijn wel computers te vinden die in dit grote net zijn opgenomen. Zelfs op plaatsen waar bijna niemand woont, zoals op de Noord- en de Zuidpool staan Internet-computers. En op elk moment van de dag zijn er mensen die via het netwerk dingen met elkaar doen: elkaar briefjes sturen die ze op de computer hebben ingetikt, of samen een spel spelen. Of het nu 's ochtends vroeg is of midden in de nacht, er is altijd wel iemand te vinden die bezig is op dit grote netwerk van computers.

Wat kun je allemaal doen op het Internet?

Heel veel verschillende dingen. Alles wat op jouw computer kan staan, kun je ook via het Internet versturen naar iemand anders die ook op het Internet is aangesloten.

Een voorbeeld is post. Als je vriendjes hebt die ook een computer bezitten die op het Internet kan werken, kun je hun alles sturen dat je op je eigen computer gemaakt hebt. Dat kan bijvoorbeeld een briefje zijn, maar ook een tekening of een Superlogo-programma.

De post gaat via het Internet veel sneller dan in de rest van de wereld. Wanneer je vriendje of vriendinnetje dat wil kan hij of zij je briefje al na een paar seconden lezen. Is hij of zij niet thuis, of net niet verbonden met het Internet dan blijft het berichtje gewoon ergens wachten totdat hij of zij in een elektronisch brievenbusje kijkt. Daar ligt dan jouw brief, jouw tekening of jouw computerprogramma.

Behalve voor post gebruiken mensen het Internet ook om dingen te bekijken die andere mensen gemaakt hebben. Dit doen ze op een deel van het Internet dat wereldwijd web genoemd wordt. Op dit Web kun je een heleboel vinden wat andere mensen gemaakt hebben: verhaaltjes, foto's, muziekjes, filmpjes, enzovoort. Al die dingen kun je bekijken en beluisteren als jouw computer op het Internet is aangesloten.

Computerweb voor Kinderen

Jammer genoeg was er tot nu toe nog weinig op het web te vinden dat speciaal bedoeld was voor kinderen in Nederland en Vlaanderen. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen: er is nu het Computerweb voor kinderen. Als je een computer hebt die op het Internet is aangesloten, moet je maar eens de volgende letters intikken: www.awbruna.nl. Dit is de naam van de computer op het Internet waarop het Computerweb te vinden is. www betekent wereldwijd web, nl betekent Nederland en awbruna is de naam van degenen die het Computerweb voor jou gemaakt hebben.

Het intikken van de naam is trouwens een precies werkje. Je moet goed opletten dat je het adres precies overtikt, en geen hoofdletters door kleine letters door elkaar haalt en dat je de drie woorden aan elkaar schrijft met alleen een punt ertussen.

Bij het computerweb vind je een heleboel dingen die speciaal gemaakt zijn voor de leden van de Computerclub voor kinderen. Vanaf het eerste scherm kun je naar een hoofdscherm gaan. Hier vind je zes verschillende afdelingen:

Op een heleboel pagina's zitten bovendien kleine grapjes verborgen die je zelf kunt ontdekken. Alles bij elkaar is het Computerweb voor kinderen een heel erg leuke plaats op het Internet waar je heel eel uren kan doorbrengen en waar je steeds weer zult terugkomen om nieuwe dingen te beleven. Je kunt thuis alleen met je computer blijven spelen. Je kunt ook lid worden van de computerclub en samen met andere leden genieten van het Computerweb voor kinderen.