KNBKEB

Koninklijke Nederlandse Boter, Kaas en Eieren Bond
Opgericht 1876

  Geschiedenis   

 De KNBEK heeft een roemruchte geschiedenis. Bladert u even mee?

15 juli 1876
Oprichting van wat toen nog heette de Koninklijke Nederlandsche Vereniging ter Behartiging van de Belangen van het spel van Boter, Kaas en Eieren in Zaal De Unie te Haarlem. De Vereniging telde toen precies vijfentwintig leden, waaronder de grootvader van onze huidige penningmeester, dr. Johan de Vreeze. Volgens het verslag dat een anoniem lid van de vereniging indertijd schreef, werd er ook op die vergadering menig borreltje gedronken!
 De Heer de Vreeze Sr
De heer De Vreeze Sr.
  
World Federation of Tic Tac Toe Players
Congres WFTTTP
2 oktober 1882
Onze vereniging neemt voor het eerst deel aan het jaarlijkse congres en de wereldkampioenschappen van de World Federation of Tic Tac Toe Player dat dat jaar wordt gehouden in de Verenigde Staten. Nederland doet het lang niet slecht en eindigt bij deze gelegenheid als zevende. Het zou nog precies zestig jaar duren tot we een eerste plaats in de wacht slepen, in Berlijn.
 
3 februari 1902
De vereniging wordt vereerd met een bezoek door de beroemde dichter en denker dr Herman Gorter. Hij speelt enkele spelletjes tegen de voorzitter, ir. Van der Sluijs maar moet uiteraard het onderspit delven (stand: 3-4). Dr Gorter heeft hiermee wel een traditie gevestigd: vanaf 1902 brengen steeds meer beroemde Nederlanders een bezoekje aan De Unie om een rondje of een kruisje te leggen. Onder hen zijn onder andere Lodewijk van Deijssel, professor Bolland, minister-president Colijn, en (in 1932) prins Hendrik.
Herman Gorter
Herman Gorter
 
[Klik hier om verder te gaan...]


[Naar de KNBKEB homepage]
Opmerkingen over deze pagina kunt u sturen naar onze Web-master: mavo@dds.nl