Verandering en verloederingVerandering en verloedering

Normen en waarden in het Nederlands

Hans Bennis, Leonie Cornips & Marc van Oostendorp

Vorige week is een belangrijk boek verschenen, een boek dat menig lezer de vuisten zal doen ballen en anderen weer tot kreet na kreet van instemming zal brengen.
(H.J.A. Hofland, NRC Handelsblad, 30.01.2004)

Hier is een recensie van Berthold van Maris in NRC Handelsblad.
In het artikeltje Taalwetenschap en canonangst. Populair-wetenschappelijk schrijven over taalverandering analyseerden Hans Bennis, Leonie Cornips en ik enkele andere recensies.

U kunt het boek rechtstreeks bestellen bij de uitgever of het hier downloaden (pdf, bijna 1MB)

Er gebeurt van alles met de Nederlandse taal: nieuwkomers leren hem, jongeren sms-en hem, en managers mixen hem met Engels. Onder onze ogen zien we hem veranderen. Volgens velen zullen die veranderingen leiden tot verloedering en er uiteindelijk voor zorgen dat het Nederlands ten onder gaat.

Hoe terecht zijn deze zorgen? Wat zijn taalnormen precies en waar halen we deze vandaan? Verandert het Nederlands sneller dan andere talen? Op deze en tal van andere vragen geeft Verandering en verloedering een helder en onderhoudend antwoord. Het boek is gebaseerd op de inzichten die de auteurs in hun eigen taalkundige onderzoek hebben opgedaan, en rijk aan voorbeelden: van 'hun hebben de poen' tot 'toen je niemand vrij zag staan, schoot je de bal op doel', en van 'u duikt weg voor de vrantwoorlijkheid' tot 'fuck iedereen'. Aan de hand van een tiental populaire opvattingen, zoals 'Wie niet kan spellen, kent zijn moedertaal niet' en 'De omroep verloedert de taal', laten ze zien hoe het met het Nederlands van vandaag gesteld is. De auteurs illustreren, nuanceren of verwerpen deze opvattingen in een toegankelijk en prikkelend betoog.

Hans Bennis, Leonie Cornips en Marc van Oostendorp zijn als taalwetenschapper verbonden aan het Meertens Instituut van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen in Amsterdam. Zij doen onderzoek naar taalvariatie binnen het Nederlands. Dit boek is geschreven voor iedereen die zich betrokken voelt bij heden, verleden en toekomst van het Nederlands.